familieinfo.dk

Sådan læser du Ringenes Herre i rækkefølge

Det er svært at forestille sig en verden uden Ringenes Herre. JRR Tolkiens vidtstrakte magnum opus populariserede fantasy-genren, galvaniserede en modkulturbevægelse og sneede sig ind i et globalt popkulturfænomen. Peter Jacksons tidlige aughts filmatiseringer har kun forværret seriens varige popularitet og inviteret nye fans ind i Tolkiens fantastiske verden ved hjælp af Oscar-priser, tidløse memes og forbløffende filmskabelse. Nu, hvor Amazons Rings of Power lukker gardinet for en vellykket sæson 1, har en helt ny generation af fans opdaget Midgård.

Hvis du ikke har læst serien, hvor misunder jeg dig så! Nytilkomne får en uforglemmelig læseoplevelse. Du vil altid huske første gang, du stødte på disse bevægende, mesterligt forestillede epos om kampen mellem godt og ondt, den delikate balance mellem død og udødelighed og den vanedannende fare ved magt. Men Ringenes Herre er kun toppen af isbjerget; Tolkiens Middle-earth legendarium omfatter tusinder af år og snesevis af andre værker, hvilket betyder, at hvis du dykker ned, kan det tage ret lang tid, før du når frem og tilbage igen.

Hvad er den bedste vej til læser du igennem, spørger du? Det er et simpelt spørgsmål, men man er nødt til at ophidse Tolkien-fans, som elsker og studerer forfatterens værker med seriøs hengivenhed. Jeg ved det, fordi jeg er en af dem. Ja, kære læser, du fangede mig – jeg har været Tolkienit siden jeg var otte år gammel, da jeg fik fingre i Hobbitten, og den ændrede min lille hjerne for altid. Jeg voksede op i Tolkiens vide, vilde verden på den måde, som andre medlemmer af min generation voksede op i Narnia eller Hogwarts; disse bøger er en varig del af mit hjerte og min identitet, og de kan også være for dig.

Nedenfor har jeg kortlagt en vælg dit eget eventyrkursus gennem læren, med udgangspunkter for den afslappede læser- og bonusmateriale til den nykonverterede Tolkienit. Derudover har jeg markeret de bøger, der vil berige din visning af serien til alle, der ønsker at gøre deres hjemmearbejde om magtens Ringe. Hvilken slags Tolkien-læser vil du være? Tid til at begynde at læse og finde ud af det. (Og når du er færdig, kan du tjekke vores kort til Dune, Game of Thrones og The Wheel of Time næste gang.)

Hobbitten
“I et hul i jorden boede der en hobbit.” Med denne udødelige linje begynder rejsen gennem Midgård. Vi anbefaler, at du starter dit eventyr med Hobbitten, Tolkiens første udgivne indtog i Midgård, før du går videre til selve Ringenes Herre. Hobbitten er en rullende god læsning og et fremragende sted at få våde fødder. Dette er fortællingen om Bilbo Baggins, en respektabel, hjemmekørende hobbit (en race af korte, lodne fødder, der bor i underjordiske hjem). Da en omrejsende troldmand og et selskab af dværge kommer og banker på, bliver Bilbo revet ind i deres ekspedition til Det Ensomme Bjerg, hvor dværgene har til hensigt at generobre deres folks enorme skat fra den farlige drage Smaug. Den forræderiske rejse vækker Bilbos eventyrtørst, placerer ham i et væld af spændende klæbrige situationer og sender ham pakket med en mystisk magisk ring…

Ringens fællesskab
Ringenes Herre begynder for alvor med The Fellowship of the Ring. Da Bilbo Baggins pludselig forsvinder fra sin 111-års fødselsdagsfest, falder hans elskede ring i hænderne på hans unge arving, Frodo Baggins. Troldmanden Gandalf bekræfter, at dette er den Ene Ring, mistet af Mørkeherren Sauron for længe siden, og opfordrer Frodo til at give den ånd til elverhøjborgen Rivendell. I Rivendell samles Ringens Fellowship: ni vandrere af forskellige racer, gik sammen på en mission for at ødelægge Den Ene Ring i Mordors ild, og dermed redde verden fra en gammel, kosmisk ondskab. Den farefulde rejse over bjerge, skove og floder tester dem, bringer dem i fare og deler dem i sidste ende.

De to tårne
Sagaen fortsætter i De to tårne, som ser medlemmerne af fællesskabet spredt for vinden. Efter deres tilfangetagelse af blodtørstige orker, forsvinder Merry og Pippin ind i den frygtelige Fangorn-skov, hvor de tager op med følende træer; i mellemtiden genskaber Aragorn, Legolas og Gimli forbindelsen til en ændret Gandalf, og kommer derefter Rohans kæmpende folk til hjælp. Frodo og Sam, på vej til Mordor, danner en urolig alliance med det elendige væsen Gollum, som guider dem til deres destination, mens de planlægger at stjæle ringen. Efterhånden som denne episode slutter, vokser skyggen af Sauron på tværs af landene, mens hære overalt stålsætter sig til en klimaktisk kamp.

Kongens tilbagevenden
Trilogien afsluttes spændende. med Kongens Genkomst. Da Frodo falder faretruende under ringens mørke magi under den farlige rejse gennem Mordor, tager Aragorn og hans styrker et sidste opgør ved Mordors sorte port, og Frodo ofrer et seismisk offer for at ødelægge ringen én gang for alle. I sidste ende træder Aragorn ind i sin skæbne som konge af Gondor, og freden hersker, men læsere, der kommer til serien fra filmene, vil blive afvæbnet af hobitternes hjemkomst. Stadig i træls for den onde Saruman, har Shire brug for en mester, hvilket tvinger hobbitterne til at gøre et oprør i den skæbnesvangre Scouring of the Shire. Frodo, belejret af ringens fysiske og psykologiske belastning, går ind i de udødelige lande for at finde fred, og harmonien sænker sig over Midgård.

Hvis du kommer ind i Tolkien efter Rings of Power, skal du Jeg vil gerne starte dine kurser bagerst i The Return of the King med bilagene, hvor Tolkien giver en kronologi over den anden og tredje tidsalder. Rings of Power dramatiserer den anden tidsalder, som inkluderer så mindeværdige episoder som Númenors opståen og fald samt The Last Alliance of Elves and Men. I henhold til vilkårene i deres aftale med Tolkiens ejendom ejer Amazon kun rettighederne på skærmen til Ringenes Herre, Hobbitten og bilagene, så vær meget opmærksom, mens du arbejder dig igennem – du vil sandsynligvis huske en meget af denne handling fra den lille skærm.

The Silmarillion
Så episk som Ringenes Herre kan føles, spænder serien kun over en brøkdel af Midgårds historie . I The Silmarillion, hans mytopoetiske mesterværk, tager Tolkien os tilbage til tidernes morgen, idet han løsner legender som skabelsen af universet, opvågnen af elverne og fremkomsten af Midgårds største skurke. For fans af Peter Jackson-filmene vil et stykke af dette materiale virke bekendt, da Galadriels Fellowship of the Ring-prolog fortæller om nogle af disse historier (såsom smedningen af magtens ringe). The Silmarillion, der er tæt af viden og skønt forestillet, er ikke for sarte sjæle, men den belønner hengiven undersøgelse og skygger for årtusinders historie bag Midgårds kernelegendarium. Amazons aftale med Tolkien-godset omfatter ikke rettighederne til The Silmarillion, så Rings of Power træder ikke her, men det er stadig værd at bruge tid på, da din nydelse af Second Age-historier uden tvivl vil blive beriget af deres First Age kontekst.

Ufærdige fortællinger om Númenor og Midgård
Det er her gummiet møder vejen. Hvis du er sikker på, at du nu er blevet opdraget til Midgård, er du velkommen til at forlade gavebutikken. Hvis du er hooked på Tolkien og ivrig efter at blive ved med at udforske, så kom og sæt dig ved siden af mig. Unfinished Tales består af historier og essays, som Tolkien ikke formåede at fuldføre i sin levetid, sat sammen i en mere sammenhængende form af Christopher Tolkien, forfatterens søn og litterære eksekutør. Nogle af disse historier fortæller om begivenheder fra The Silmarillion, mens andre udvider vores viden om Midgård med yderligere kontekst, som et dybt dyk ned i troldmændenes oprindelse eller en mere detaljeret fortælling om, hvordan Isildur mistede den ene ring. Unfinished Tales er en anden værdifuld ressource for eleverne i Rings of Power, da “A Description of the Island of Númenor” kommer til nytte, når showet starter butik på det skæbnesvangre sted.

The Children of Húrin
Den første af tre selvstændige “store fortællinger”, der foregår i Midgårds første tidsalder, The Children of Húrin er – du gættede rigtigt – endnu et ufærdigt manuskript reddet af Christopher Tolkien. Længe før Den Ene Ring blev smedet, vovede en stor kriger ved navn Húrin at trodse Morgoth, den Lucifer-agtige faldne gud, der terroriserede Middle Earth i dets tidlige årtusinder (og senere trænede en frygtindgydende løjtnant i Sauron). Som straf for sin trods blev Húrin immobiliseret på en bjergtop, hvor han betalte den ultimative pris: dag ud og dag ind tvang Morgoth ham til at se de ondskaber, der blev ramt af hans børn, kulminerede med deres død og forsvinden, såvel som nogle ligefrem. Ødipal tragedie. The Children of Húrin er tung efter Tolkiens standarder, men ligesom andre hjælpefortællinger runder den af The Silmarillion med frodige yderligere detaljer.

Beren og Lúthien
Tolkien, du den bløde. Den anden af de store fortællinger er den tragiske romantik om Beren, en dødelig mand, og Lúthien, en udødelig elverjomfru. For at vinde Lúthiens hånd i ægteskab fra sin misbilligende far, gik Beren i gang med den monumentale opgave at frarøve Morgoth en Silmaril (elvernes tre værdsatte juveler, der indeholder guddommeligt lys). Sammen klarede parret opgaven, men Beren døde umiddelbart efter, hvilket inspirerede Lúthien til en sådan sorg, at hun også lagde sig ned og døde. I gudernes haller delte Lúthien en elegisk sang med dødsguden. Berørt af hendes klagesang gav han parret livet tilbage på betingelse af, at de begge ville dø en dødelig død. Denne romantiske fabel er en grundlæggende myte om The Silmarillion, såvel som en bevidst afspejling af romantikken mellem Aragorn og Arwen – hun selv er en efterkommer af Lúthien, der ligesom sin forfader ville gifte sig med en dødelig mand og vælge “både det søde og det søde”. bitter.” Hvis du kun læser én af de store fortællinger, så gør den til denne.

Gondolins fald
I tredje og sidste bind af de store fortællinger sætter Tolkien sin seværdigheder på Gondolin, en hemmelig elver-utopi, der blev forrådt og ødelagt under den første tidsalder. Da Gondolins placering blev forrådt til Morgoth, sendte den hævngerrige gud en hær af orker, balrogs og drager for at belejre byen. Gondolins episke fald minder om trojas plyndring og giver medrivende læsning. Overlevende fra katastrofen ville blive forfædre til både Elrond og Aragorn. The Fall of Gondolin er ikke påkrævet læsning, men for Tolkien-fans, der især elsker hans elviske lore, er det en slam dunk.

The History of Middle-earth
Efter Unfinished Tales blev udgivet til stor kritisk og kommerciel interesse, Christopher Tolkien blev ved med at udforske sin fars arkiv. Han antologiserede sine resultater i The History of Middle-earth, en ligefrem massiv tolvbindsserie, der indeholder Tolkiens enorme mængder af hjælpelære, fra historier til digte til sangcyklusser. Nogle af disse bind udvider Ringenes Herre, mens andre udvider Silmarillion. Ingen er verdensomspændende, men for Tolkien-kompletteringen er de en velkommen rejse tilbage til Midgård og en mulighed for at overveje velkendte begivenheder fra et nyt perspektiv.

Numenors fald. : And Other Tales From the Second Age
Tolkien-maskinen fortsætter med at køre med denne nye bind af Second Age-fortællinger, der udkommer til november. Er det nogen tilfældighed, at denne bog kommer lige på hylderne, da Amazon bringer denne æra af Midgård til den lille skærm? Det er det bestemt ikke, men der er ikke noget, der hedder for meget Tolkien. Forfatteren beskrev berømt den anden tidsalder som “en mørk tidsalder, og ikke meget af dens historie er (eller behøver at blive) fortalt”, men det var tydeligt, at der var mere historie end først mødte øjet. Sammensat til ét omfattende bind af redaktør Brian Sibley sammen med nye illustrationer af den hyppige Tolkien-flyer Alan Lee, vil denne bog være en uvurderlig ressource for fans, der er ivrige efter at grave dybt i Rings of Power.

Tolkien : Maker of Middle-earth
Hvis du er nået så langt, og du stadig ikke kan få nok Tolkien, kan du tilføje Tolkien: Maker of Middle-earth til din sofabordsrotation. Denne heftige bog udforsker de visuelle dimensioner af Tolkiens oeuvre: illustrationer, kort, breve og manuskripter, alt sammen parret med essays, der sporer de mytologiske påvirkninger bag Tolkiens monumentale kreative bestræbelser. Det er et fremragende supplement til de bøger, du kender og elsker, såvel som et overdådigt samlerobjekt, som enhver Tolkien-fan ville elske.