familieinfo.dk

Shrek

Shrek er en amerikansk computeranimeret komediefilm fra 2001, løst baseret på eventyrets billedbog fra 1990 af William Steig. Instrueret af Andrew Adamson og Vicky Jenson i deres debut som instruktør, har Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz og John Lithgow hovedrollerne i hovedrollerne. Filmen parodierer andre eventyr-tilpasninger, primært rettet mod Disney-animerede film. Historien følger den titulære Shrek (Myers), en trold, der finder sin sump oversvømmet af eventyrvæsner, der er blevet forvist af den korrupte Lord Farquaad (Lithgow), der ønsker at blive konge. Shrek indgår en aftale med Farquaad om at genvinde kontrollen over sin sump til gengæld for at redde prinsesse Fiona (Diaz), som Farquaad har til hensigt at gifte sig med. Med hjælp fra Donkey (Murphy) tager Shrek ud på sin søgen, men forelsker sig snart i prinsessen, som gemmer på en hemmelighed, der vil ændre hans liv for altid.

Efter at have købt rettighederne til Steigs bog i 1991 planlagde Steven Spielberg at producere en traditionelt animeret film baseret på bogen, men John H. Williams overbeviste ham om at bringe projektet til det nystiftede DreamWorks i 1994. Jeffrey Katzenberg begyndte aktiv udvikling af filmen i 1995 umiddelbart efter studiets køb af rettighederne fra Spielberg. Chris Farley blev oprindeligt castet som stemme for titelkarakteren og optog næsten al den nødvendige dialog. Efter Farley døde i 1997, før hans arbejde med filmen var færdig, blev Mike Myers hyret til at stemme for karakteren, og til sidst besluttede han at give Shrek en skotsk accent. Filmen var oprindeligt beregnet til at blive skabt ved hjælp af motion capture, men efter dårlige testresultater hyrede studiet Pacific Data Images til at færdiggøre den endelige computeranimation. Shrek havde premiere på filmfestivalen i Cannes i 2001, hvor den konkurrerede om Guldpalmen, hvilket gjorde den til den første animationsfilm siden Disneys Peter Pan (1953), der blev valgt til at gøre det. Filmen blev biografudgivet af DreamWorks Pictures i USA den 18. maj 2001 og indtjente 484 millioner dollars på verdensplan mod et produktionsbudget på 60 millioner dollars, hvilket blev den fjerde mest indbringende film i 2001.

Det var bredt rost af kritikere for dets animation, stemmeoptræden, soundtrack, forfatterskab og humor, som kritikere bemærkede samtidig henvendte sig til både voksne og børn. Shrek blev nomineret for bedste tilpassede manuskript og vandt den første Oscar nogensinde for bedste animerede film. Det opnåede seks prisnomineringer fra British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), og vandt BAFTAs bedste tilpassede manuskript. Filmens succes var med til at etablere DreamWorks Animation som en primær konkurrent til Pixar inden for spillefilmscomputeranimation. Tre efterfølgere blev udgivet – Shrek 2 (2004), Shrek the Third (2007) og Shrek Forever After (2010) – sammen med en spin-off-film og andre produktioner inden for Shrek-franchisen. I 2020 blev Shrek anset for “kulturelt, historisk eller æstetisk betydningsfuld” af United States Library of Congress og blev udvalgt til bevaring i National Film Registry. Planerne for en femte film blev oprindeligt aflyst, men blev genoplivet i 2016, selvom projektet siden er gået i stå og endnu ikke er påbegyndt produktionen.