familieinfo.dk

Titanic introduktion

Udgivelsesår: 1997

Genre: Action, Drama, Romantik

Instruktør:> James Cameron

Forfatter: James Cameron

Stjerner: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates

Titanic er den slags film, som alle kender, citerer, græder ved, og citerer noget mere. Faktisk er vi villige til at vædde på, at næste gang du tager Staten Island-færgen, vil du se en far stå ved stævnen, spredte arme og råbe: “Jeg er verdens konge!” ved Frihedsgudinden. Vi er villige til at vædde på, at du vil støde på en lænket kat med Instagram med overskriften “Tegn mig som en af dine franske piger.”

Og vi er 100 % sikre på, at du vil høre sætning “Jeg vil aldrig give slip, Jack” brugt ironisk i en af følgende situationer: a) en armbrydningskonkurrence, b) at henvise til en hund, der tygger på et tyggelegetøj, c) når du holder en burrito og dens arkitektoniske integritet begynder at svigte, hvilket tvinger dig til at gribe fat i den dang ting, som en klippebestiger griber fat i en klippeflade.

Men folk går ikke rundt med disse citater, fordi de er mesterlig prosa. De citerer dem, fordi de kommer fra en af de mest succesrige og indflydelsesrige film nogensinde.

Titanic handler om en virkelig forfærdelig katastrofe på havet, der skete i begyndelsen af det 20. århundrede. Men det er ikke så deprimerende, som det lyder … okay fint, det er virkelig deprimerende. Alligevel lykkedes det instruktør/manuskriptforfatter James Cameron at indgyde lidt varme i det rædselsvækkende drama med historien om en fattig lille rig pige ved navn Rose (Kate Winslet), der forelsker sig i styrepassageren ved navn Jack (Leonardo DiCaprio).

Okay, ja, Rose er allerede forlovet, da hun møder Jack, og ja, de bliver virkelig kun et par dage sammen, før skibet synker. Men uanset hvad – det lykkes Jack fuldstændig at ryste Roses kvælede, kærlighedsløse liv. Så selv mens vi ser femten hundrede mennesker gå i havet uden redningsbåde, formår vi stadig at få varmen og uklar om, at en enkelt teenagepige fandt mere mening i sit liv gennem en to-dages romantik.

Filmen fra 1997 vandt en masse priser, herunder Oscars for bedste film, bedste instruktør, bedste kinematografi, bedste kunst/dekoration, bedste kostumedesign, bedste lyd, bedste filmredigering, bedste effekter (lydeffektredigering), bedste effekter ( Visuelle effekter), bedste musik (originalsang) – ja, det er rigtigt: “My Heart Will Go On” – og bedste musik (Original Dramatic Score).

Med andre ord nåede det Oscar-uddelingen i 1998 de kedeligste Oscar-priser nogensinde. (“Skat, hvem vandt for filmredigering?” “Titanic.” “Igen? Får vi ikke en enkelt dark horse i år?”)

Men ligesom skibet stødte filmen Titanic på en en slags undergang. Titanic er ikke ligefrem det mest respekterede stykke biograf, der nogensinde er blevet udgivet – og al hypen, priserne og tunge billetindtægter ser ud til at have skabt en vis mængde modreaktion blandt filmelskere.

De siger at det er osteagtigt, manipulerende, og at Havets Hjerte er et numsegrimt (frygt?) smykke. (Okay, måske siger filmforskere faktisk ikke det sidste.)

Selvfølgelig er vi sikre på, at James Cameron overhovedet er ligeglad. Han er kendt for den slags gigantiske, over-the-top blockbusters (du ved, som Avatar og Terminator 2). Han griner hele vejen til banken – eller måske til et af hans mange millioner-dollar-huse – uanset hvor gnaven filmfolk bliver over Titanics populære appel.

Hvad handler Titanic om og hvorfor Should I Care?
Titanic filmen var lidt ligesom Titanic the ship – hovedsagelig hypede op på forhånd og derefter fawnly rost, da den endelig dukkede op. Det var en af de mest indtjenende film nogensinde, og indbragte 600.788.188 dollars på hjemmemarkedet (kilde).

Dybest set lavede den et større sprøjt, end Titanic gjorde, da den sank under Atlanten. (For tidligt?)

Denne film var den første, der knækkede det internationale billetkontor på 1 milliard dollar, fordi folk elskede den så højt. Syv procent af unge kvinder i Amerika så filmen to gange. Syvogtyve millioner eksemplarer af cd’en blev solgt. Der var knockoff Hearts of the Ocean, der blev trukket ind i blanke avistillæg. En australsk fyr besluttede, at det var en god idé at genopbygge selve Titanic. Leomania skete (kilde).

Og vigtigst af alt blev den måde, film laves på, ændret. For evigt.

Vi vil overdrage mikrofonen til de gode folk på The Guardian for at gøre vores pointe:

[Titanic] kan nu ligne isbryderen for Hollywoods næste årti, hvor man pløjede vejen for konvojen på $200 mio.+, specialeffekt-drevne giganter, der fulgte, men det var også enden på noget: Titanic markerede begivenhedsfilmens død. (Kilde)

Hele det der med “$200m+, specialeffekt-drevne giganter”? Et hundrede procent sandt.

Titanic tjente så meget penge ved billetkontoret, at studierne ikke er holdt op med at vælte vanvittigt dyre film ud siden. Uden Titanic ville der ikke være nogen af de massive superhelte-franchises i det 21. århundrede. Der ville ikke være nogen uendelig Pirates of the Caribbean-franchise. Og Peter Jacksons indtog i Middle Earth ville måske aldrig have prydet vores lærreder.

Men måske mere interessant er hele den “død af begivenhedsfilmen”. Titanic var en stor sag, selv før den blev udgivet – mumlen om Camerons massivt over-budget bådfilm summede rundt. Det var med andre ord en begivenhed. Vinteren 1997-1998 var en nonstop arktisk storm af Titanic, Titanic, Titanic.

Og det sker bare ikke længere…fordi så mange film nu forsøger at genskabe den samme hype. I et mesterligt twist af dramatisk ironi betyder det faktum, at folk forsøger at lave begivenhedsfilm, at der ikke er flere begivenhedsfilm.

Før Rose aldrig gav slip, gjorde film, der gjorde det godt i billetkontoret. fordi de fuldstændig forpurrede de andre filmiske muligheder. Dinoerne i Jurassic Park efterlod alle de andre film det år i støvet (kilde).

Men nu gør film, der kan prale af “We’re #1” ved billetkontoret, det kun med en lille margin . Der er så mange film, der konkurrerer om at være splashy event-film, at ingen film kommer så meget frem.

For at bruge en Titanic-passende nautisk metafor: før Titanic var begivenhedsfilm ligesom, ja, Titanic. Der var en af dem ad gangen, og de var de største, bedste og dyreste.

I dag minder film mere om American Airlines’ flåde. De er alle ret store, slanke og dyre…men ingen af dem er langt de mest imponerende.

Uh: det viser sig, at Cal “Smugface” Hockley havde ret – du kan være blaseret over nogle ting, men ikke om Titanic.

Trivia
Vidste du, at Kate og Leo blev gode venner i det virkelige liv efter denne film?

Kate og Leo kunne lide hinanden så meget, at de arbejdede sammen på en anden film: Revolutionary Road. Den har heller ikke en lykkelig slutning.

Nogle fans er kommet med en teori om, at Jack faktisk var en tidsrejsende. Ja, seriøst.

Titanic-ressourcer

Websteder
Titanic II
Hvis du har $ $$ og vil sejle på en kopi af Titanic, du har heldet med dig – Titanic II kommer.

Sjove fakta
Vil du have endnu mere trivia til at imponere dine venner med? Der er masser af artikler og websteder dedikeret til sjove fakta om Titanic. Dette er en af dem.

Artikler og interviews
En Titanic-instruktør
Cameron og hans teknikker er blevet legendariske. Denne New Yorker-artikel graver i manden selv og hans berømte rep.